UYAP AVUKAT PORTAL İCRA GÜNCEL EKRAN BİLGİLERİ
Tarih: 17.08.2020 | Okunma Sayısı: 1436
  1. Haciz & Mal & Satış / Dosya Alacağına Haciz Ekleme/Kaldırma İşlemleri ekranı oluşturulmuştur.
  • İşlem yapılmak istenen tarafın, Türkiye genelinde tüm icra dairelerinde; Alacaklı, Borçlu, Yediemin, Bilirkişi ve Vekil sıfatıyla kayıtlı olduğu dosyaların sorgulanarak listelenmesi sağlanmıştır.
  • Sorgu sonucu listelenen dosyalara sistem üzerinden haciz eklenmesi, eklenen haczin kaldırılması ve eklenen haczin güncellenebilmesi sağlanmıştır. (Eklenen haczin kaldırılması ve güncellenmesi işlemlerinin yapılabilmesi için; “haciz bilgileri sorgula” butonu ile hacizlerin sorgulanarak listelenmesi ve “dosya alacağına ait haciz bilgileri” sayfasından işlem yapılacak olan haczin seçilmesi gerekmektedir.)
  • Haciz ekleme ve eklenen haczin kaldırılması işlemlerinde sistem tarafından otomatik olarak ilgili icra dairelerinin iş listelerine bilgi işi düşürülmesi sağlanmıştır.
  • Haciz ekleme ve eklenen haczin kaldırılması işlemlerinde, haciz ekleyen/kaldıran dosya ile haciz eklenen/kaldırılan dosyanın safahatına yapılan işlemle ilgili kayıt atılması sağlanmıştır.
  • Yapılan sorgulama sonucu tarafın Alacaklı, Borçlu, Yediemin, Bilirkişi ve Vekil sıfatıyla kayıtlı olduğu dosya bulunamaması halinde “Bulunamayanlar Raporu” butonu ile kayıt bulunmadığına dair rapor alınması sağlanmıştır.
  • Sorgu sonucu listelenen dosyalarda bulunan haciz bilgilerinin “Haciz Bilgileri Sorgula” butonu ile sorgulanarak “Dosya Alacağına Ait Haciz Bilgileri” sayfasında listelenmesi ve bulanan haciz bilgilerinin “Haciz Bilgileri Raporu” butonuna basılarak raporlanabilmesi sağlanmıştır.
  • Haczedilmeyecek bir alacağın haczedilmesi halinde, haciz eklenen icra dairesi tarafından haczin kaldırılabilmesi sağlanmıştır.
  1. Avukat Portal / Takip Açılışı ekranında, Arabuluculuk, Noter, Hakem Heyeti ve Diğer seçenekleri ile ilamlı takip açılabilmesi sağlanmıştır.
  2. İcra Dosyası ilişkilendirilmiş bulunan Hukuk Mahkemeleri dosyalarından verilen gerekçeli kararların kesinleştirilmesi işlemi sonrasında ilişkili icra dairesinin iş listesine gerekçeli kararın ve kesinleşme şerhinin iş olarak düşürülmesi sağlanmıştır.
  3. Avukat portal üzerinden gönderilen haciz taleplerin, ekrandaki alanlar seçilmek suretiyle oluşturulması ve oluşan haciz talebinin icra dairesi ekranlarındaki iş süreçlerinin asgariye indirgenmesi için çalışma yapılmıştır.
  • Bu kapsamda “Dosya İşlem / Avukat Portal Talep Karşılama” ekranı oluşturulmuştur.
  • Avukat portal “Haciz Talebi Gönder” alanından ekranda seçilen alanlar haricinde avukatın müdahalede bulunmaksızın seçtiği işlemlere dair de masraf tutarının talep ile icra dairesine gönderilmesi sağlanmıştır.
  • Bu gönderilen haciz talepleri icra iş listesine düşmeksizin doğrudan dosya içerisine kaydı sağlanmış olup, gönderilen taleplerin takibi için “Dosya İşlem / Avukat Portal Talep Karşılama” ekranı oluşturulmuştur.

Ekran İşleyişleri:

  • Avukat Portal Talep Karşılama ekranı: Avukat portal da yeni oluşturulan ekrandan hazırlanan talep evraklarının icra uygulama ekranlarından takip edileceği ekrandır.
  • Ekranda bulunan sorgulama kriterleri ile gönderilen taleplere ve kararlara dair sorgulama imkânları sağlanmıştır.
  • Portal da oluşturulan yeni ekrandan gönderilen talep evraklarının birim iş listesine düşmeden dosyasına kaydedilmesi sağlanmıştır. (Yeni ekran haricinde eski usul ile gönderilen talepler birim iş listesine düşmeye devam edecektir.)
  • Yeni ekrandan oluşturulan talepler takip edilmeli ve karar tensipleri bu ekran üzerinden hazırlanmalıdır.
  • Talep evrakı  ekrandaki “Talep” sütunundaki ikon dan görüntülenebilmektedir. Aynı şekilde ilgili talebe istinaden bu ekran üzerinden karar verilmiş ise “Karar” sütunundaki  ikon dan karar evrakı görüntülenebilmektedir.
  • Talep sayısı alanından talep içerisinde kaç tane işlem istenmiş ise o sayı gösterilmektedir.
  • Talep detayı ve karar tensip evrakı hazırlanması için ilgili talep satırına çift tıklanmak suretiyle talep detayı ekranı açılabileceği gibi, ekran altında bulunan “Talep Detayını Görüntüle” butonu ile de ilgili ekran açılabilmektedir.
  • Dosyada reddedilmemiş “Masraf Avansı” tutarı ilgili sütunda gösterilmekte olup, yapılacak işlem ve karar aşamasında kullanıcıya kolaylık sağlanması amaçlanmıştır.
  • Dosyaya dair birimde, rolde yada ekranı sorgulayan kişi için “Dosya Görüntüleme” ekranından girilmiş “Not” var ise “Not Sayısı” alanında bu gösterilmektedir. İlgili sütun tıklandığında “Dosya İnceleme” ekranı açılmaktadır. Kişiye özgü not verilmiş ise ekranı ilgili kişi açmamışsa o kimsenin verdiği not bilgileri gösterilmemektedir.
  • Talep gönderilen tarafa istinaden kesinleşme yada durma bilgisi girilmiş ise aynı şekilde ekranda da gösterilmektedir. Tarafa dair kesinleşme bilgisi girilmiş ise  dosya “Yeşil” durma bilgisi var ise “Kırmızı” renkte gösterilmektedir.
  • Talep Detayı Görüntüleme ekranı; gönderilen talep detayı ve karar hazırlama işlemi ile birlikte kararın akabinde karara istinaden yapılacak işlemler için ilgili ekranların kısa yoldan açılabilmesi sağlanmıştır.
  • Talebe istinaden “Kabul / Red” seçenekleri işaretlenir, işleme dair masraf bekleniyor ise, ekranın altında bulunan alana istenen tutar yazılmalıdır, kararın akabinde işlemleri karar veren kimse yapabileceği gibi, başka personelin yapması isteniyor ise “Karar Tensip” hazırlama işleminden önce “İşlemi Yapacak Personel” seçilmelidir.  Bu şekilde başka personel seçilmiş ise “Avukat Portal Talep Karşılama” ekranından işlem yapacak personel seçilerek de sorgulama yapılabilmektedir. Daire personeli bu ekran üzerinden kendisine atanan işlemleri takip etmelidir.
  • Talep ve kararın akabinde haciz/yazışma vs. talebe istinaden işlem yapılmış ise, “Talep Detay” ekranında “İşlem Yapıldı” alanından ilgili talep seçilerek “İşlem Yapıldı Sonuçları Kaydet” seçeneği ile işaretlenmelidir. Bu sayede bu ekrana gönderilen tanımlı taleplerin yapılıp yapılmadığı, ne kadar bekleyen iş olduğu “Avukat Portal Talep Karşılama” ekranındaki sorgulama kriterlerinden takip edilebilecektir.

Ekran Açıklamaları

Talep: Avukat portaldan "Haciz Talebi Gönder" seçeneği ile gönderilen iş listesine düşmeksizin doğrudan dosyasına giren talep evrakını gösterir.

Karar: İcra müdür, müdür yardımcısı rollerinden talep detay ekranından verilen kararı gösterir.

İstek: Avukatın talep içeriğindeki işlem sayısını gösterir.

Masraf: Dosya içerisinde reddedilmemiş masraf tahsilatı tutarını gösterir.

Durum: Haciz talebi gönderilen tarafın dosyadaki durumu, kesinleşme yada durma bilgisi girilmiş ise onu gösterir. Ayrıca ekranda kesinleşme şerhi bulunan tarafa ait talep satırı “yeşil”, durma şerhi bulunan tarafa ait talep satırı “kırmızı” renkte gösterilir.

Not: Dosya İnceleme ekranından girilmiş, birim ve rol de gösterilecek not sayısını gösterir. Evraka not giren kişinin sadece kendisi için girdiği not var ise o notu da sadece kendi ekrana girdiğinde görebilir. Not alanına tıklandığında “Dosya İnceleme” paneli açılır ve dosyadaki notlar ve evraklar görülebilir.

Karar Tarihi: Taleple ilişkili ekran üzerinden verilen kararın tarihin gösterir.

Karar Personel: Kararı veren personelin ismini gösterir.

İşlem Yapacak Personel: Kararı veren kimse karar öncesi işlem yapacak personel seçiminde bulunmuş ise, karar şablonuna bu isim yansır. Ayrıca "Avukat Portal Talep Sorgula" ekranı ile işlem yapacak personel seçilip sorgulama yapılırsa o kimseye bu ekran üzerinden atanmış işler sorgu sonucuna yansır.

Ekran üzerinde tarih aralığı, avukat ismine göre, dosya yıl ve numarası girilmek suretiyle “İşi Bitenler, İşi Bitmeyenler, Karar Evrakı Hazırlananlar ve Karar Evrakı Hazırlanmayanlar” seçimleri ile sorgulama imkanı bulunmaktadır.

Talep Detayını Görüntüle: Talep içeriğinin görüntülendiği ve kararın hazırlandığı ekranı açar. Avukat portal talep sorgulama ekranı üzerinden satır üzerinde çift tıklanması halinde de butona basmaksızın ilgili ekranı açmaktadır.

İşlemi Yapacak Personel: Karar verirken işlemi yapması için bir personel görevlendirilecekse karar şablonunda görünmesi ve o kimsenin kendisine bu ekran üzerinden ataması yapılan işlerin “Avukat Portal Talep Sorgulama” ekranından sorgulayabilmesi için seçilecek personelin girileceği alandır.

Talep Türü: Avukatın portaldan “Haciz Talebi Gönder” ekranından gönderdiği taleplerin türünü gösterir.

Talep Detayı : Gönderilen talebin metinsel içeriğini gösterir.

Kabul: Gönderilen talebe istinaden verilecek kararın “Kabul” edilmesi durumunda şablonda ve ekrandaki gösteriminin yapıldığı alandır. Ayrıca karar aşamasında bu alandan “Kabul ya da Red” seçimi zorunludur.

Red: Gönderilen talebe istinaden verilecek kararın “Red” edilmesi durumunda şablonda ve ekrandaki gösteriminin yapıldığı alandır. Ayrıca karar aşamasında bu alandan “Kabul ya da Red” seçimi zorunludur.

İşlem Yapıldı Mı: Kabul kararı verilen taleplerin işleminin yapılması halinde kullanıcının bu alana “tik” atması ile bu talebin sorgularda “İşi Bitenler” alanında gelmesi ile taleplere istinaden verilen kararlara dair bekleyen iş olup olmadığının tespiti sağlanmış olur.

Ekran: Kabul kararı ile işlemin yapılacağı ekranın kısa yoldan açılabilmesi sağlanır. (Gönderilere istinaden ekran açıldığında talep ile ilgili ekrana otomatik doldurulabilen alanlar için teknik çalışmalar devam etmektedir.)

İşlem Tarihi: İşlem Yapıldı alanına işaret konularak işin yapıldığı bilgisinin girildiği tarihtir.

Personel: İşlem Yapıldı alanına işaret koyan personelin bilgisinin gösterildiği alandır.

Masraf İçin Beklenen Tutar: Karar verilirken ilave bir masraf ihtiyacı var ise bu alana girilen tutar, hem safahatta hem de şablonda gösterilir. Bu alandan ya da tensip / karar hazırlama ekranlarından karar verilirken girilen “Masraf Bekleniyor” seçimine dair işler “Birim Tensip Sorgula” ekranından takip edilebilir.

Karar Tensip Hazırla: Gönderilen talebe istinaden ekran üzerinden yapılan seçimler (kabul/red, işlem yapacak personel, masraf isteniyor ise bu tutar)  dahilin de talep ile ilişkili karar tensibinin hazırlandığı butondur. Karar metnine müdahale imkanı yoktur. Kabul Kararı verilen taleplere istinaden işlem yapılacak ekranlar için “Ekran” sütunu aktif olacaktır.  İşlemler açılacak bu ekranlar üzerinden yapılabileceği gibi ayrıca mevcut ekranlar üzerinden de yapılabilir. Kararı veren kimse kararın akabinde işlemi yapabileceği gibi “Avukat Portal Talep Sorgula” ekranından sorgulama yapılarak da işlemi dairedeki herhangi bir personel yapabilir durumdadır. Karar işlemi ekrandan girilen veriler dahilinde değiştirilemez şekilde hazırlandığı ve mevcut iş süreçlerinin ortadan kaldırılması amaçlandığı için doğrudan “Müdür/Müdür Yardımcısı” rolleri ile karar hazırlanabilir yapı kurgulanmıştır. Memur rolleri için karar evrakı hazırlanamaması için butonda kontrol bulunmaktadır.

İşlem Yapıldı Sonuçları Kaydet: Kabul kararı verilen haciz taleplerine dair gerek bu ekran üzerinden gerekse de müstakil ekranlar üzerinden işlem yapılması halinde bu ekran üzerinden ilgili işlemin yapıldığına dair seçimin yapıldığı alandır.

NOT:

a-Avukat portal üzerinden yeni oluşturulan “Haciz Talebi Gönder” ekranından tanımlı şekilde gelen haciz talepleri bu ekrana düşmektedir. Bu talepler doğrudan dosyasına gireceği için iş listesine düşmeyecek ve takipler bu ekran üzerinden yapılacaktır.

b-Avukat, vatandaş, kurumların portal üzerinden “Evrak Gönder” seçenekleri ile gönderdikleri talepler mevcutta olduğu gibi yine iş listesine düşmeye devam edecektir.

c-Avukat portal üzerinden yeni oluşturulan “Haciz Talebi Gönder” ekranından tanımlı şekilde gelen haciz taleplerine “Avukat Portal Talep Sorgula” ekranı üzerinden karar verilmeksizin “Talep/Karar Tensip Bilgi Girişi” ve “Toplu Talep ve Karar Tensip Bilgi Girişi” ekranı üzerinden talep ile ilişkili karar verilmesi halinde de “Avukat Portal Talep Sorgula” ekranında “Karar Evrakı Hazırlananlar” sorgusuna yansıması ve bu ekrandaki “Karar” sütununa da yansıması sağlanmıştır. Avukat portal talep detay görüntüle ekranından seçilen alanlar ile doğrudan müdahale edilmeksizin karar evrakı oluşturulması usulünü tercih etmeyecek kullanıcılar belirtilen alanlardan da ilişkili karar tensibi hazırlayabilirler.

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

22.11.2024
Av. M. Kaan KIR
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.