ÇOKLU BAROYA HAYIR!
Tarih: 3.07.2020 | Okunma Sayısı: 1079

                                     

ÇOKLU BAROYA HAYIR!

 

“Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuş olduğu hepimizin malumudur.

Sunulan bu Kanun Teklifi, Çoklu Baroya ilişkin düzenlemelerde içermektedir.

Aylardır Çoklu Baronun yanlışlığını 80 Baro Başkanı olarak anlatıyoruz.

Peki, Neden “Çoklu Baroya Hayır” Diyoruz:

 

Hukuk için, adalet için, yargı bağımsızlığı için, ülke için, yargıdan adalet bekleyen millet için, hizmet bekleyen ekonomik dar boğazdaki meslektaşlar için, vatandaşlarımız için kaygı taşıyoruz.  

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan ancak buna rağmen getirilmesi düşünülen "Çoklu Baro" uygulaması hiçbir soruna çare olmayacağı gibi ilaveten yüzlerce sorun ve Bağımlı Barolar doğuracaktır.

Yargıda zaten güçsüz olan savunma daha da zayıflayacaktır.

Avukatlar arasında kutuplaşma ve ayrışma artacaktır. CMK, Adli Yardım ve Disiplin işlemleri yönünden belirsizlikler ve sorunlar yaşanacaktır.

Baroların ideolojik yapısı yargı üzerinde baskı oluşturacak ya da kamuoyunda böyle algılanacaktır. Çok fazla tartışma yaşanacaktır.

Yeni oluşacak baroların üyeleri benzer düşüncede olacağından siyasallaşma ve marjinalleşme doğacak zaten var deniliyorsa, siyaset ve marjinallik daha üst seviyeye taşınacaktır. Barolar siyasi parti gibi gerek kendi aralarında, gerekse siyasi partilerle çatışma halinde olacaktır.

Barolar; toplumsal olaylara, farklı düşüncedeki üyeleri nedeniyle daha sağduyulu yaklaşırken; çoklu baro ile daha keskin daha ayrıştırıcı yaklaşımlar ve açıklamalar ortaya çıkacaktır.

Avukatlar arasında ortak bir alan kalmayacaktır. Bu durumda Baroların yetkilerini, Bakanlıklar devralmaya başlayacak ve vesayet oluşacaktır.

Yargı kararları tartışmalı hale gelecek. İktidar değiştikçe barolar arası geçişler artacaktır.

Kamu kurumları anlaşmalı avukatlarını o gün ki iktidar yanlısı olduğu düşünülen barolardan temin edebilecek veya böyle olduğu varsayılacaktır.

Çoklu Baro ile Vatandaşın; Hakları, Özgürlükleri, İfade Hürriyeti, Kuvvetler Ayrılığı ve Hukuk Devleti İlkesi zarar görecektir. Yargı sisteminde adaletsizlik ve düzensizlik meydana gelecektir.

Oysaki bugün AVUKATLARIN ASIL DERDİ HAKLAR, HÜRRİYETLER, ADALET ve GEÇİMDİR.

Biz Avukatlar; Avukatlık Kanunu uyarınca yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmemize rağmen Kanundan doğan haklarımızı kullanırken dahi sorun yaşamaktayız.

Binlerce Meslektaşımız ve Stajyer Avukatımız, mesleğin her geçen gün artan onlarca sorununun yanı sıra geçim kaygısı taşımaktadır.

Yıllardır ve halen Adliyelerde ve Kamu Kurumlarında dosya incelemelerinde dahi sorun yaşıyorsak, Çoklu Baro bu sorunları çözmek bir yana var olan mesleki sorunlarımızı daha da artıracaktır.

Çoklu Baro tartışmalarını bir kenara bırakıp konunun tüm muhataplarından mesleki sorunlarımızın çözümü için birlikte çaba sarf edilmesini talep ediyoruz.

Avukatların sorunlarının çözümü, Vatandaşın hak arama hürriyetinin genişletilmesi, Vatandaşın sorunlarının çözümü olacaktır.

Bizler Avukatlar ve Barolar olarak;

İnsanların fikirlerini değil evrensel hukuktan kaynaklanan haklarını savunuruz.

“Devletin Dini Adalettir.” der Hz. Ali,

Bizim de tek kaygımız adalete gölge düşmesidir.

Bizler Avukatlarız, haksızlık kimden gelirse gelsin karşı çıkarız.

Hiç kimse rahatsızlık duymasın,  

Avukatlar ve onların mensup olduğu Barolar, hukuk için vardır, adalet için vardır, tüm vatandaşlarımız için vardır.

Avukatlık mesleğinin doğasında, itiraz etmek, sorgulamak ve savunmak vardır. Savunmanın kendisi, başlı başına bir itirazdır. İddianın karşısında susmak ve kabullenmek zaten savunma değildir.

Avukatlar ileri sürülen savları; konuşmadan, tartışmadan, akla ve bilime uygun olmadan kabul etmezler.

 

Bilinmelidir ki; her hukuk düzeninde iddia ve karar vardır, ancak adil yargılamaya işlerlik kazandıran özgür ve sağlıklı işleyen, bağımsız savunmanın temsilcisi Avukatlar ve Barolardır.

Gelinen aşamada başta Hukukçu Milletvekillerimiz olmak üzere tüm Sayın Milletvekillerimizin sağduyusuna sesleniyoruz:

Yasa Teklifinden; “Çoklu Baroya” ilişkin hükümlerin geri çekilmesini, tüm Baroların ve muhatapların katılımı ile mesleğimizin her geçen gün artan sorunlarının çözümü için ortak çalışma yürütülmesini bir kez daha talep ediyoruz.

Hukuk ve Adalet herkese lazım,

Daha demokratik daha çoğulcu bir sistem amaçlanıyorsa, Baroların tekli ve bağımsız yapısının korunmasının esas alınması elzemdir.

Tüm bu nedenlerle; ÇOKLU BAROYA HAYIR! Diyoruz.

Tüm Meslektaşlarımıza ve Kamuoyuna;

Saygılarımızla bildiririz.  

  KAHRAMANMARAŞ BAROSU

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

22.11.2024
Av. M. Kaan KIR
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.